Tekstil sektörünün her alanında, üretilecek tekstil ürününe uygun kumaş analizleri yapılır, ve kumaşın üretim aşamalarına geçilir.
Hazır giyimden tekniğe, tıptan inşaata, tekstil sektörü birçok farklı alt alanlara ayrılır, ve bu alanlarda kullanılan kumaşlarda farklılık gösterir. Her alanın gereksinimleri ve özellikleri göz önünde bulundurup farklı kumaşların kullanımı optimize edilir ve en bu analizler sonucu performansı en yüksek olanlar ile üretim başlar.
Giyim sektöründe, örneğin, doğal kumaşlar, pamuk, keten, yün, sentetik, ipek, ve poltester gibi kumaşlar kullanımı en yaygın olan kumaş çeşitleridir.
Tüm bunlardan önce; kumaş nedir, kumaşlar nasıl sınıflandırılır, kumaşın üretimi, ve gamboç kumaşın üretim aşamaları nelerdir bu yazıda bunları sizinle paylacağız.
Kumaş hammaddelerin öncelikle iplik haline getirilip, daha sonra çeşitli metotlar aracılığıyla bir araya getirilerek oluşturulan yüzeylere verilen genel isimdir. Bu yüzeyler girişte de bahsettiğimiz gibi, ancak bununla sınırlı kalmayacak şekilde, pamuk, keten, yün, sentetik, ipek, ve poltester olabilir.
Kumaş çeşitlerine geçmeden, bu kumaşları oluşturan hammadelere daha yakından bakmak istersek eğer hammaddeleri şu şekilde sınıflandırabiliriz;
1.Çeşitli bitkilerden elde edilen hammadeler (keten, pamuk ve benzeri)
2.Hayvansal hammedeler (Yün, kaşmir ve benzeri)
3.Sentetik hammadeler (Akrilik, polyester ve benzeri)
Bu hammaddeler çeşitli üretim teknikleriyle iplikler, daha sonra bu iplikler ise kumaş haline getirilir.
1.Pamuk: Pamuk kumaşlar pamuk bitkisinden elde edilir. Makinalar yardımı ile hasat edilen pamuk, işlenmek üzere pamuk tesislerine gönderilir. Tesislerde silindirler yardımı ile tohumlarından ve kalıntırlardan temizlenerek üretime hazır hale gelir.
2.Keten: Keten kumaşlar keten bitkisinden elde eldilerek üretilir. Bu bitki el yardımı ile yerden çıkarılarak tohumları ayıklanır. Düşletirilen keten maddesinin lifleri ayırılarak kumaş üretimi için hazır hale getirilir.
3.İpek: İpek kumaşlar ipekboceği kozasının hasat edilmesiyle elde edilir. İpekböceği kozaları önce yumuşatılır ve ardından tek bir iplik olarak çıkarılması filament tabakalar ile kaplanır. Elde edilen ipek hammaddesi bir sonraki aşama olan üretime geçer.
4.Yün: Yün kumaşlar kısaltılmış koyun yününden elde edilir. Çıkarılan hammadde yıkanır, taranır ve el veya makina yardımı ile kumaşın üretim aşamasına geçer.
5.Naylon: Naylon kumaşlar, ya da diğer adıyla elyaf, insanlar tarafından üretilen ilk kumaştır. Üretimi suni ipek ile çok benzerdir, ancak naylon üretiminde herhangi bir bitkisel hammadde kullanılmaz. Naylon maddesi su, kömür ve petrol yan ürünleri aracılığıyla üretilir.
6.Polyester: Polyester hammadde naylona çok benzerdir ancak dayanıklılık ve çok yönlülük açısından biraz daha faydalıdır. Ayrıca, polyester hammaddesi alkollerden üretilir.
Kumaşın üretiminde ilk olarak göz önünde bulundurulan üretim tekniğidir. Kumaşlar başlıca;
1.Dokuma: Dokuma yönteminde temel ilke örgülerin birbirine geçirilerek üretimin gerçekleşmesidir.
2.Örme: Örme yönteminde ise kumaşlar, iğneler vasıtasıyla ipliklerin ilmekler haline getirilerek oluşturulmasıdır.
3.Nonwoven: Bunların yanında nowoven kumaş üretim tekniği ise sudan gücünü alarak elyafların birbirine bağlanması ve tutturulması ile gerçekleşir. Bu şekilde üretilen nonwoven kumaşların öne çıkan özelliği ise dokusuz bir yüzeye sahip olmasıdır.
Kumaş üretimi 5 temel adımdan oluşur ve gamboç kumaşın üretimi için de aynı aşamalar geçerlidir; 1. Yukarıda bahsettiğimiz kumaş üretim teknikleri kumaşın üretim aşamasının ilk bacağıdır. Yani kısaca, kumaş oluşturmanın ilk aşaması hammaddeden iplik üretmektir.
Bu aşamada elde edilen ve işlemden geçen hammadde, ipliklere dönüştürülür. İpliğe dönüştürme işlemleri, ilgili kumaş üretim makinaları aracılığıyla yapılır.
Gamboç üretiminde de en çok kullanılan kumaş olan nonwoven teknik ile üretilen kumaşlar; üretim şekli, dokusuz yüzeyi, ve sağlamlığı ile tercih sebebidir.
Özel olarak nonwoven üretim tekniğinden bahsetmek gerekirse bu kumaşlar dokunmamış bir yüzeye sahip şekilde, liflerden oluşturularak, kesik veya filament halde, farklı bağlama teknikleri ile bağlanarak üretilir. Dokuma ve örme tekniklerinden farklı olarak özel kullanımlar ve koruma amacı ile üretilen, maliyeti düşük tektil kumaşlarıdır.
2.İkinci aşama ön fikse işlemi olarak geçer. Ön fikse kumaşı yapısal olarak düzeltir, eşitler ve iplikler arasında bulunabilecek gerilmeyi azaltır. Bu sayede kumaşın yüzeyinde oluşabilecek bozulma, dönme ve kırışıklıklar giderilir.
Bu şekilde kumaşın kenarlarının kıvrılmaları düzeltilir, kumaşa boyut kazandırılır, ve sonraki aşamalarda sıkıntıya yol açabilecek bütün kırışmalar engellenir.
3.Daha sonra kumaş boya ve baskı işlemlerine geçer. tekstilde tüm boyama/renklendirme işlemleri bu aşamada, boyama ve baskı metotları ile yapılır. Burada yapılan işlemler ile kumaşa renk kazandırılır ve bu rengin kalıcılığı için işlemlerden geçirilir.
4.Dördüncü aşama olarak kumaşa sanfor işlemi uygulanır. Bu adım selüloz liflerden oluşmuş kumaşlara uygulanan işlemdir. Bu adımın amacı boyut stabilizazyonu sağlamak ve buruşuklukları ütülemektir.
5.Beşinci ve son adım kumaşın son kontrolünün sağlanmasıdır. Bu aşamada makinalardan, boya ve baskılardan meydana gelebilecek çeşitli hatalar düzeltilir ve kumaş son haline getirilir.
Bu aşamaların ardından kumaş son haline gelir. Bu aşamaların hepsini tamamlamış bir kumaş artık başka bir yolculuk için hazırdır…
Pevabag’te üretim aşamasına geçen kumaş artık gamboç formunu almaya hazırdır.
Özellikle nonwoven kumaşlar ile devam ederken, Pevabag tüm diğer üretim aşamalarında müşteriler ile yapılacak tüm kişiselleştirilir özellikleri konuşarak, gamboçu son haline getirir.
Açma Mahallesi Aksu Mevki Yunus Emre Bulvarı Sahil Sokak No:12 Gölyaka / Düzce
Topçular Mah. Sahabeler Cad. Kuşçu Plaza No: 1 B Topçular / İSTANBUL
©️2023 Pevabag. Powered by Creamake